icon-arrow-right
HomeNieuws Bebouwing tegen eenzaamheid

Bebouwing tegen eenzaamheid

Actueel

Ongeveer de helft van de Amsterdammers is wel eens eenzaam. Onze stad groeit snel en we zetten steeds meer in op verdichting. In het kader van de Week tegen Eenzaamheid woonden wij de avond over Sociaal Ruimtelijk Ontwerpen bij in Pakhuis de Zwijger. Wethouder Eric van der Burg, een van de sprekers, zag na 3 jaar zijn buurvrouw voor het eerst eens op het balkon. 'Dat doet de structuur van de stad.' Toch valt 1 op de 8 Amsterdammers in de categorie ernstig eenzaam. Heeft het ontwerp van de gebouwde omgeving wel invloed op sociale interactie en hoe revitaliseer je de ‘eenzame’ bebouwde omgeving?

Niet-rendabele plint

Alle sprekers zijn het over een ding eens; verbinden begint met het fysiek openstellen en toegankelijk maken van ruimtes. Ook in bestaande wijken, zodat je gezonde aorta’s creëert tussen nieuw en oud. In New York moet in 2025 iedereen in 10 minuten in een park kunnen zijn vertelt wethouder Van der Burg. 'Niet door extra parken, maar door extra verbindingen en de juiste corridors.' Soms is de oplossing het toevoegen van een corridor en soms de ontwikkeling van een hypermodern multifunctioneel gebouw met actieve plint. Hoe voorkom je dat die plint alleen gevuld wordt met de hoogste bieders? De wethouder ziet een oplossing: Als de plint de eerste 10 jaar niet als rendabel in de begroting van de ontwikkelaar mag staan krijgen ook kleinere partijen de mogelijkheid zich te ontplooien. Een interessante stelling.

Kleiburg

Oplossingen in bestaande bouw

Hoe denkt Kondor Wessels Vastgoed over sociaal ruimtelijk ontwerpen? Flatgebouw Kleiburg heeft lange tijd een slechte reputatie gehad vanwege het gebrek aan sociale cohesie en (daarmee gepaarde) toenemende criminaliteit in en om het gebouw. Het was een complexe opgave om een bestaand gebouw met desbetreffend verleden te revitaliseren.

 

Na de herontwikkeling tot wat nu het grootste klushuizenproject van Nederland is, heerst er een compleet andere sfeer. De belangrijkste factoren daarin zijn geweest: 

-        Het openbreken van dichte galerijen structuur

-        Verhogen van passages 

-        Toevoegen van bedrijfsruimtes in de plint

-        Verticaal en horizontaal combineren ruimtes tot 1 woning

-        Transformeren van een woning tot 'Buurthuis', beschikbaar in gebruik voor alle bewoners

 

De sociale cohesie zie je terug in het Kleiklooster (5 aaneengeschakelde woningen tot klooster), de brouwerij, het Buurthuis en de bijeenkomsten die er georganiseerd worden. Door de mix aan faciliteiten in een gebouw speel je in op de directe behoeftes van verschillende doelgroepen, jong en oud, en juist die mix zorgt voor de broodnodige dynamiek.

 

Projecten

Alle projecten
+