icon-arrow-right
HomeNieuws Bekendmaking ontwerp OMA Sluishuis

Bekendmaking ontwerp OMA Sluishuis

Actueel

In samenwerking met architectenbureau OMA heeft Kondor Wessels Vastgoed deelgenomen aan de tender voor project 'Sluishuis' op IJburg. De inschrijving behoorde tot de 4 inschrijvingen geselecteerd voor de definitieve selectie. 

Ontwerp OMA

Voor de tender ontwierp OMA een markant gebouw dat haar basis vindt in alzijdigheid en connectie met water, horizon, IJburg en de binnenstad van Amsterdam. De locatie van het gebouw markeert de entree tot IJburg. Het volume van het gebouw is gecreëerd op basis van het leidende principe dat alle woningen te allen tijde maximaal uitzicht hebben, waarbij de huiselijke kleinschaligheid van het privédomein behouden blijft. In het ontwerp is ruimte voor ca 270 appartementen, een hotel met 180 kamers, een prachtige horeca uitspanning met vergadermogelijkheden, kleinschalige kantoorvoorzieningen en werkruimten. In het waterprogramma is plaats voor 44 varende woonschepen en een zeilschool. Voor het Sluishuis is in samenwerking met The Waste Transformers een integrale en direct toepasbare visie op het gebied van circulaire economie ontworpen. 

OMA Sluishuis.jpg

De tender

Het Steigereiland is het experimentele eiland van IJburg en bestaat uit buurten die allemaal op eigen wijze het contact met het water zoeken en elkaar ook weer versterken. Kenmerkend daarvoor zijn verschillende vormen van wonen op het water en zelfbouw. Met de bouw van het Sluishuis is het Steigereiland, het experimentele eiland van IJburg, bijna helemaal af, aldus de gemeente Amsterdam. Het Sluishuis komt aan de Haringbuisdijk, tegenover de drijvende woningen van Marlies Rohmer. Het Sluishuis wordt een flink en markant woongebouw in het water met (optioneel) een omliggende waterprogramma van steiger(s) voor varende woonschepen. De kwaliteit van het gebouw is het belangrijkste selectiecriterium, stelt de gemeente Amsterdam in zijn tenderbrochure. Bij de meeste selectieprocedures waren de hoogte van het bod en de duurzaamheidsprestaties doorslaggevend. Onder de term 'kwaliteit' valt niet alleen het architectonisch ontwerp, maar ook het programma en de duurzaamheid. De tender is gewonnen door projectontwikkelaar VORM, bouwonderneming BESIX en architectenbureaus Bjarke Ingels Group (BIG) en Barcode Architects.

+