icon-arrow-right
HomeNieuws Bouwen in de duinen

Bouwen in de duinen

Actueel

Aan de Scheveningse boulevard ligt op een duinenrij naast de karakteristieke vuurtoren, het voormalige kantoor van de Vaarwegmarkeringsdienst van Rijkswaterstaat. Met de verkoop van dit pand komt ruimte vrij om pal aan het strand te wonen. Het Magazine van het Rijksvastgoedbedrijf interviewt Anne-Rose Boelens (RVB) over de verkoop van het voormalig kantoorpand aan de Vuurtorenweg. De Vuurtorenweg werd in april 2016 gegund aan ontwikkelaar Kondor Wessels Vastgoed. 

7kopie.jpg

Overdonderd door animo

De verkoop kwam niet zomaar tot stand. In het voortraject is twee jaar intensief met de gemeente samengewerkt om uit te zoeken wat de meest gewenste bestemming was voor de Vuurtorenweg.

 

Het startschot voor de verkoop werd uiteindelijk gegeven tijdens de Provada in 2015. Boelens: ‘Een “gewone” openbare inschrijving kent een termijn van 6 maanden. Wanneer het gaat om een herontwikkelingstraject, zijn dat er 9. Zo hebben partijen de tijd om te rekenen, financiers te zoeken en plannen te maken met een architect.’ Er bleek enorm veel interesse voor het object. ‘We zijn echt overdonderd door het animo.’  

 

Het project past bij de ambitieuze plannen van de gemeente Den Haag om van Scheveningen dé badplaats van Noordwest-Europa te maken. De Pier wordt onder handen genomen, de boulevard opnieuw ingericht en de haven herontwikkeld. Boelens: ‘Het is bijzonder om hier onderdeel van uit te maken. Het is een enorme verrijking van Scheveningen als er op deze locatie wat moois gebeurt.’

 

053-ao-boelens-20160923.jpg

Ervaren ontwikkelaar gezocht

Het Rijksvastgoedbedrijf hanteert verschillende scenario’s bij de verkoop van panden. Hier is gekozen voor een proces met voorselectie. Dat houdt in dat de geïnteresseerde partijen onder meer aan de hand van referentieprojecten moesten aantonen ervaring te hebben met ontwerpen, ontwikkelen, bouwen of financieren.

 

Boelens legt uit: ‘Het is een ingewikkelde locatie, je gaat immers op een zeewering in de duinen bouwen.’ 

 

Het Rijksvastgoedbedrijf liet op voorhand onderzoek doen naar de mogelijkheden van de Vuurtorenweg. Zo bracht het Atelier Rijksbouwmeester architectonische scenario’s in beeld. Arcadis onderzocht hoeveel zand er kon worden afgegraven – bijvoorbeeld om een parkeergarage aan te leggen – zonder dat de zeewering risico loopt. ‘Verder hebben we de locatie onderzocht op aspecten als archeologie, asbest, bodemkwaliteit, flora en fauna’, vertelt Boelens. 

Magazine Rijksvastgoedbedrijf

Lees het volledige artikel en interview met Anne-Rose Boelens op http://magazines.rijksvastgoedbedrijf.nl/kei/2016/02/uitgelicht-vuurtorenweg-scheveningen.

+