icon-arrow-right
HomeNieuws DeFlat Kleiburg wint internationale EU Mies Award 2017

DeFlat Kleiburg wint internationale EU Mies Award 2017

Actueel

Tijdens de persconferentie, die vandaag in Brussel is gehouden, hebben de Europese Commissie en de Fundació Mies van der Rohe de winnaars van de EU-prijs voor hedendaagse architectuur, de Mies van der Rohe Prijs 2017, bekendgemaakt. DeFlat Kleiburg in Amsterdam is de prijswinnaar van 2017. De architecten zijn NL Architects en XVW architectuur en de opdrachtgever Kondor Wessels Vastgoed. Met deze prijs legt de jury van de prijs de nadruk op de kwaliteit en het belang van collectieve huisvesting. De prijs gaat voor het eerst naar een renovatieproject van een bestaand gebouw. De prijsuitreiking zal op 26 mei plaatsvinden in het paviljoen Mies van der Rohe in Barcelona.

EU Mies Award 2017

DeFlat is een innoverend renovatieproject van een van de grootste flatgebouwen van Nederland, de Kleiburg, een honingraatflat met 500 woningen in de Amsterdamse wijk Bijlmermeer. Consortium DeFlat (Kondor Wessels Vastgoed, Vireo Vastgoed, Hendriks CPO en Hollands Licht) redde het gebouw van de sloopkogel door er een "klusflat" van te maken. De bewoners mochten zelf hun woningen afbouwen. NL Architects ontving in 2005 de prijs voor opkomende architect van de EU Mies Award voor de BasketBar in Utrecht. Het project is gekozen uit een lijst van 355 bouwwerken uit 36 Europese landen. Er werden vijf finalisten gekozen die door de jury worden bezocht: Rivesaltes Memorial Museum, Katyn Museum in Warschau, DeFlat Kleiburg in Amsterdam, Kannikegården in Ribe en Ely Court in Londen. De jury bezocht de werken samen met de ontwerpers/makers, die eveneens lezingen gaven die toegankelijk waren voor het publiek.

Oordeel van de jury

DeFlat Kleiburg

De jury heeft bijzondere waarde gehecht aan het feit dat het project het resultaat is van de gezamenlijke inspanningen van veel mensen. Het architectonische idee was het grote flatgebouw te veranderen in een eigentijds appartementengebouw met flexibiliteit wat betreft de inrichting van de woningen en een nieuwe waarde voor de straat en het landschap, maar met zo min mogelijk ingrepen. Ze vonden dit ‘gedurfd en alledaags tegelijk’. Volgens de voorzitter van de jury: “Het project trekt de huidige oplossingen voor de woningcrisis in Europese steden in twijfel. Het steeds maar weer nieuwe huizen bouwen is hier te vaak de enige ambitie, terwijl de onderliggende vraag over welk soort huisvesting er gebouwd zou moeten worden onbeantwoord blijft. De Kleiburg helpt ons om ons een nieuw soort architectonisch project in te denken dat voldoet aan de veranderende huishoudens en levensstijlen van de eenentwintigste eeuw. In deze zoektocht is de opleving van oude gebouwen net zo belangrijk als experimenteren met nieuwe bouwvormen, die nog niet eerder getest zijn, als ook het radicaal ombouwen van bestaande gebouwen.”

 

Het project zet aan tot nadenken over de nieuwe en complexe realiteit van de hedendaagse huisvesting. Het stelt nieuwe vormen van “betaalbare woningen” voor, die universeel een aanvulling zijn op een complex aanbod van vele verdiepingen (van volledig gesubsidieerde huurwoningen tot mede-eigendom en huurkoopsystemen), door mogelijkheden te bieden aan een grote meerderheid die wel wat geld heeft maar zich niet kan veroorloven om verder te komen op de conventionele huizenmarkt. Het gaat hier om een betaalbare woonruimte (€ 1.200 per m2) – een fantastische kans die momenteel niet bestaat.

 

Naam van het werk: DeFlat Kleiburg, Amsterdam, NL

Architectenbureaus: NL Architects en XVW architectuur, Amsterdam

Ontwerpers: Pieter Bannenberg (NL); Walter van Dijk (NL); Kamiel Klaasse (NL); Xander Vermeulen Windsant (NL)

 

Volledige informatie: http://miesarch.com/work/3509 

Prijsuitreiking en acitiviteiten

In de periode die voorafgaat aan de uitreikingsceremonie (tussen 20 en 25 mei) zullen de finalisten en winnende gebouwen van de huidige editie activiteiten organiseren om hun deuren open te stellen voor het publiek en de pers.

 

Michel Magnier, directeur Cultuur en Creativiteit, DG van Onderwijs, Jongerenzaken, Sport en Cultuur van de Europese Commissie en Daniel Mòdol, voorzitter van de Fundació Mies van der Rohe, zullen de prijzen van € 60.000 (eerste prijs) en € 20.000 (prijs voor opkomende architect) op 26 mei in het paviljoen Mies van der Rohe in Barcelona uitreiken.

 

Tijdens de EU Mies Award dag, op 26 mei, zullen ook twee tentoonstellingen worden geopend:

-        “Made in Europe”, die een aantal van de sinds 1988 door de EU Mies Award verzamelde maquettes in 11 vitrines laat zien.

-        “2017 EU Mies Award tentoonstelling” zal maquettes, teksten, schetsen en tekeningen van de werken laten zien. De tentoonstelling zal de komende 18 maanden door heel Europa reizen, met in september 2017 als startpunt het BOZAR Paleis voor Schone Kunsten in Brussel.

 

Op dezelfde dag worden winnaars, finalisten, shortlisters, klanten en belangstellenden in staat gesteld om te praten over door de jury onder de aandacht gebrachte onderwerpen tijdens de zogenaamde “Mies Talks” over ‘Collectieve huisvesting en regeneratie’ en ‘Hedendaagse architectuur en erfgoed’

 

De dag wordt om 20.30 uur afgesloten met de uitreikingsceremonie in hetpaviljoen Barcelona Mies van der Rohe en met een event dat eveneens de architectuurweek van Barcelona afsluit.

Mobiele app

Om de prijs onder de aandacht van de burgers te brengen en kennis over goede architectuur te verspreiden heeft de Fundació Mies van der Rohe een mobiele app ontwikkeld zodat iedereen op zijn mobiele telefoon alle genomineerde werken van de editie van de EU Mies Award van dit jaar kan bekijken en kan ontdekken waar deze werken zich precies bevinden en hoe men er komt. Naast de voor de editie van 2017 genomineerde projecten hebben de steden Berlijn, Londen, Dublin, Parijs en Barcelona alle in elke editie genomineerde werken opgenomen.

Prijzenkalender

12 mei 2017 – Bekendmaking van de winnaars van de eerste prijs en van de opkomende architect in Brussel.

19 mei 2017 – “Made in Europe” en “2017 EU Mies Award-tentoonstelling” geopend voor het publiek.

20 mei 2017 – Lancering van de mobiele app “EU Mies Award”.

20-28 mei 2017 – De werken van de 4 finalisten, de winnaar en de opkomende architect zullen activiteiten organiseren om het grote publiek in contact te brengen met de architectuur.

20-26 mei 2017 - Architectuurweek van Barcelona: een keur van activiteiten verbonden met de architectuurwereld en de stad, georganiseerd in samenwerking met verschillende instellingen zoals de gemeente Barcelona, de branchevereniging van Catalaanse architecten (COAC) en de Fundació Mies van der Rohe. Het hoogtepunt zal plaatsvinden op 26 mei met de prijsuitreiking.

26 mei 2017 – Uitreikingsceremonie, Mies Talks en presentatie van de publicatie met de prijzen van 2017.

Projecten

Alle projecten
+