icon-arrow-right
HomeNieuws En de winnaar is...

En de winnaar is...

Actueel

Afgelopen weekend heeft minister Blok voor Wonen en Rijksdienst de Gouden Piramide uitgereikt aan Stichting Xenia voor het Xenia hospice voor jonge mensen in Leiden. De trofee werd in ontvangst genomen door opdrachtgever en directeur Jacqueline Bouts. De prijs bestaat naast de trofee uit een geldbedrag van 50.000 euro en een architectuurplaquette. Consortium DeFlat is 1 van de 5 opdrachtgevers die dit jaar genomineerd voor was de Gouden Piramide. De Gouden Piramide is de jaarlijkse Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap in de architectuur, stedenbouw, landschapsarchitectuur, infrastructuur en ruimtelijke ordening. 

Verpleegkundige Jacqueline Bouts ontdekte dat er in Nederland geen voorziening bestond voor jongvolwassenen met een beperkte levensverwachting. Zij besloot deze leemte op te vullen en liet zelf een hospice voor jonge mensen bouwen, gesteund en geholpen door haar echtgenoot, architect Piet van Veen.

Gouden Piramide 2016

Het jury-oordeel

Rijksbouwmeester en juryvoorzitter Floris Alkemade: “De jury is zwaar onder de indruk van Xenia. De opdrachtgever adresseert op eigen initiatief een aantal punten waar wij als maatschappij voor staan: de grote veranderingen die zich afspelen in de zorg en de vraag hoe we de zorg terugbrengen van de grote instituten naar de stad en de woonwijken. De zorg voor jonge mensen met een beperkte levensverwachting is een enorm zwaar onderwerp, maar Xenia brengt deze op een bijna vanzelfsprekende wijze onder in de stad. Ze weet daarmee de stedelijke samenleving te verrijken en te raken. Het Xenia-huis ademt de onnadrukkelijkheid van een opdrachtgever en een architect die begaan zijn met hun missie, zonder zelf het podium te zoeken.”

Publicatie, documentaire en tv-uitzending

De beste inzendingen van de Gouden Piramide 2016 voor Architectuur worden uitvoerig beschreven in de publicatie ‘Hart en Ziel’, verschenen bij uitgeverij nai010 (ISBN 978-946-208-318-9). Het hoofdstuk met het juryverslag is hieronder als bijlage toegevoegd en op deze pagina kunt u documentaires over de vijf genomineerde opdrachtgevers bekijken. Avrotros zendt in Kunstuur een reportage uit over Stichting Xenia Hospice. Lucas de Man gaat op bezoek bij Jacqueline Bouts en Piet van Veen in Leiden: zondag 4 december, 17.40 uur, NPO 2.

Projecten

Alle projecten

Nieuws

Meer nieuws

Gouden Piramide 2016

Consortium DeFlat is dit jaar genomineerd voor de Gouden Piramide.  De Gouden Piramide is de jaarlijkse Rijksprijs voor...

Nominatie Gouden Piramide 2016

Het veelbesproken project DeFlat Kleiburg, het grootste klushuizenproject van Nederland, maakt kans op de Gouden Piramide...

+