HomeNieuws 'Jonge huizenkoper wil niet over energie hoeven na te denken'

'Jonge huizenkoper wil niet over energie hoeven na te denken'

Actueel

'Jonge huizenkoper wil niet over energie hoeven na te denken' kopt het FD. Even voordat de heimachine een betonpaal de grond in slaat, hebben bouwers dunne witte slangen in de paal gemonteerd. Met die slangen wordt straks, als het appartementencomplex The Duchess naast het Amstelstation in Amsterdam klaar is, warmte uit de bodem naar boven gehaald. 

ZON The Duchess

De warmte zorgt via een collectieve warmtepomp voor verwarming en verkoeling van de appartementen. 'Een simpele nieuwe techniek', zegt John Braakman, 'maar het heeft bloed, zweet en tranen gekost om de bouwsector er toe te brengen haar te implementeren.' Braakman is oprichter en directeur van ZON, een bedrijf dat duurzame gasvrije energiesystemen in gebouwen installeert, en deze systemen exploiteert en beheert. Zijn bedrijf, in vaktermen een Energy Service Company (ESCo) genoemd, won het contract voor de warmte, koude- en stroomlevering voor de 48 appartementen die hier worden neergezet door ontwikkelaar Kondor Wessels Vastgoed. De levering van deze energie gaat volledig zonder gas gebeuren. Zonnepanelen op het dak zorgen samen met stroomlevering via Greenchoice voor de elektriciteit en de warmte komt uit de bodem.

Prestatiecontract

ZON en Kondor Wessels Vastgoed hebben een prestatiecontract afgesloten. ZON garandeert levering van warmte, verkoeling en stroom, bouwt en onderhoudt het hele energiesysteem en financiert die investering uit een bijdrage van de ontwikkelaar en de besparing op energiekosten die over de komende dertig jaar wordt gerealiseerd. De risico’s voor onderhoud en eventuele vervangingsinvesteringen liggen dan ook bij ZON. “Geen gedoe voor jou dus”, aldus de advertentietekst voor kandidaat-kopers op de website van het project.

Projecten

Alle projecten
+