Skip to main content
ElementsNieuws

Amstelkwartier krijgt nieuw iconisch gebouw: Elements

By 5 maart 2020juli 11th, 2022No Comments
Nieuws

Amstelkwartier krijgt nieuw iconisch gebouw: Elements

Nieuws

Amstelkwartier krijgt nieuw iconisch gebouw: Elements

KondorWessels Vastgoed is als winnende partij uit de bus gekomen en heeft de tender kavel 5 van het Amstelkwartier gewonnen. Dankzij het alzijdige en duurzame gebouwontwerp ‘Elements’ is de nieuwe Amsterdamse stadswijk binnenkort een nieuw iconisch gebouw rijker. In het ca. 70 meter hoge gebouw is ruimte voor 70 middeldure huurwoningen en 74 vrije sector koopwoningen, met commerciële voorzieningen op de begane grond en een groene bosachtige wintertuin.

Energieleverend

Elements is ontworpen vanuit de visie maximaal verbinding te zoeken met de elementen stedenbouw, daglicht, zon, energie, water, wind en groen. Om de optimale vorm van de toren te kunnen bepalen is het gebouw parametrisch ontworpen. Het woongebouw bestaat uit 14.800 m2 BVO en komt op de kop van het Bella Vistapark, naast het monumentale transformatorhuisje. De bouw zal naar verwachting starten in het derde kwartaal van 2021. De jury heeft de inzending beoordeeld met een uitzonderlijk hoge waardering op het thema duurzaamheid. Ook noemt de jury de dubbellaagse woningen in de toren vooruitstrevend, gedurfd en waardevol voor de gebruikskwaliteit.

Elements bevat een aantal zeer innovatieve onderdelen waaronder een niet eerder vertoonde wijze in Nederland waarop de pv-panelen worden geïntegreerd in de gevel. In het ontwerp van de landschapsarchitect staat het dakpark met bomen centraal. De entree aan de parkkant geeft zicht op de wintertuin met subtropische planten en tevens als shared living fungeert. De beschutte binnentuin in de open lucht vormt een rustige plek waar bewoners zich terug kunnen trekken.

Design van Koschuch Architects

Naar een ontwerp van Koschuch Architects is het woongebouw vormgegeven. Dankzij parametrisch design zijn honderden torenvarianten met elkaar vergeleken om Elements een optimale bezonning en een zo goed mogelijk windklimaat op straat, in het park, in de binnentuin met natuurzwembad en op de daktuin te bezorgen. Elementen die je overal voelt, ziet en beleeft door inclusief wonen en biodiversiteit die worden toegevoegd als nieuw ecosysteem aan de stad. Het gebouwontwerp van Elements bevat materialen met een bekende herkomst en een lage footprint, met een gerecyclede en demontabele inhoud.

De plint is volledig van hout en de vloeren van verdiepingen in de toren zijn afwisselend van hout.‘Bar Seasons’ komt op de kop van Elements en krijgt harmonicadeuren die zorgen voor een semi-terras. Dankzij de flexibele indeling aan de parkkant is de ruimte geschikt voor co-working. Overdag kan commercieel gebruik ontstaan en ’s avonds kan de ruimte gebruikt worden door de (buurt) bewoners voor bijvoorbeeld meditatiesessies, wijnproeverijen of lezingen.

Vooruitstrevend, gedurfd en waardevol voor de gebruikskwaliteit

Juryoordeel

Gemeente Amsterdam

Vragen? Neem Contact met ons op