icon-arrow-right
HomeNieuws Nieuwbouw aan Mooie Nel de lucht in

Nieuwbouw aan Mooie Nel de lucht in

Actueel

De ruim tweehonderd nieuwbouwwoningen aan de Mooie Nel in Spaarnebuiten zullen fasegewijs worden gebouwd. Het gaat om (goedkope) koop-, en sociale huurwoningen, zegt projectontwikkelaar Richard Elbersen van Kondor Wessels Vastgoed.

Nieuwbouw aan Mooie Nel de lucht in Spaarndam

Nieuwbouw

Het zijn eengezinshuizen en vijf appartementengebouwen. De appartementengebouwen wisselen in bouwhoogte: vier van zestien meter hoog. Het hoogste reikt maximaal twintig meter de lucht in en is goed voor vijf of zes bouwlagen. De appartementengebouwen van zestien meter hebben drie of vier woonlagen.

 

Elbersen zegt dat zulke hoogbouw niet nieuw is op deze plek die nu overwoekerd is met gras. ,,Vroeger stond er een bedrijfsloods van twintig meter hoog.’’ Mogelijk wordt de eerste paal volgend jaar al geslagen, waarmee de omstreden nieuwbouwwijk toch kan worden voltooid nadat de eerste 77 huizen in 2011 zijn opgeleverd. ,,Het project heeft lang stilgelegen, nu gaan we de bouwvergunningen voorbereiden.’’

Onduidelijkheid

Het positieve nieuws over de bouw was bij de projectontwikkelaar reden voor een feestje. Omdat er lang onduidelijkheid was over het project gaat KondorWessels Vastgoed zich nu weer in detail beraden op de vraag welke huizen er komen, waarbij de grove lijnen van het eerdere plan overeind blijven.

De mix van huur en koop is volgens Elbersen ook afgesproken met de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude. ,,De eerste woningen die we zullen gaan bouwen zullen niet het hoogst zijn geprijsd. Het besluit van de Raad van State is nog maar een paar dagen oud. Over een paar weken weten we meer over welke woningen er precies komen.’’ De projectontwikkelaar schat in dat er vijftig woningen per jaar worden opgeleverd. ,,We gaan kijken hoe de markt reageert op het aanbod.’’

Overtuigd

In een eerder plan zou een woningbouwvereniging deelnemen in het project maar die heeft zich teruggetrokken. Onduidelijk is, aldus Elbersen, of er nu weer een projectontwikkelaar als partner wordt gevonden voor de woningbouw.

 

Elbersen is overtuigd dat er veel vraag zal zijn naar de nieuwe huizen. Het eerste deel van Spaarnebuiten werd ook snel verkocht. ,,Het plekje aan het water in het dorp Spaarndam is zo uniek dat kopers zich niets aantrekken van de economie. Dwars tegen de crisis in was er veel vraag naar. Mensen die nu in Haarlem, Velserbroek of Amsterdam wonen willen graag weer terugkeren naar Spaarndam. Er is ons de afgelopen tijd ook doorlopend gevraagd hoe het nu stond met de plannen.’’

Streep

Elbersen zegt dat de eerste plannen voor de nieuwbouw in Oost-Spaarndam al begin jaren negentig opborrelden. Woensdag, bijna een kwart eeuw daarna, zette de Raad van State het licht op groen voor het nieuwe bestemmingsplan. Er ging alleen een streep door acht waterwoningen met steigers direct aan de oever die het milieu zouden belasten.

De procedures voor de woningbouw gaan versneld door de crisis- en herstelwet, die is ingesteld om de economie een oppepper te geven.

 

Door Arthur de Mijttenaere voor het Haarlems Dagblad. 

Projecten

Alle projecten
+