icon-arrow-right
HomeNieuws Realisatie iconische woontoren Elements stap dichterbij

Realisatie iconische woontoren Elements stap dichterbij

Actueel

De realisatie van de nieuwe iconische woontoren Elements in Amsterdam is weer een stap dichterbij. Deze week werd de optieovereenkomst getekend tussen gemeente Amsterdam en projectontwikkelaar Kondor Wessels Vastgoed (onderdeel van VolkerWessels). Dries Drogendijk (gemeente Amsterdam) en Willem Gaymans (Kondor Wessels Vastgoed) tekenden de overeenkomst ter plaatse in het Amstelkwartier. Elements verweeft op bijzondere wijze een innovatief en duurzaam ontwerp met aangename collectieve ruimtes en een divers woningaanbod. In het 70 meter hoge gebouw komen o.a. een buurtbar, co-working spaces, een binnenzwembad en drie gezamenlijke tuinen. Het woningaanbod zal bestaan uit circa 144 koop- en huurwoningen in het midden- en hogere segment. Volgens planning wordt het definitieve ontwerp in het eerste kwartaal van 2021 afgerond.

Elements Bar Seasons.jpg

Gevormd naar de elementen

Elements maakt met haar elegante vorm de skyline van het Amstelkwartier af. De woontoren is ontworpen door Koschuch Architects. De wijze waarop de verschijningsvorm tot stand is gekomen is echter niet traditioneel. Big data en exacte wetenschap zijn mede-architect van het gebouw. Elementen als goede daglichttoetreding, minimale geluid- en windhinder en maximaal gebruik van duurzaam opgewekte energie zijn meegenomen in het ontwerpproces en door Arup in een parametrisch opgezet 3D-model opgenomen. Hiermee zijn honderden ontwerpvarianten gegenereerd en geanalyseerd, om het beste ontwerp te kunnen selecteren. Het resultaat is een duurzaam en energieleverend gebouw met zeer hoge woonkwaliteit, waar verbinding en gezondheid van de bewoners centraal staan en waarmee biodiversiteit aan de stad wordt toegevoegd.

Divers aanbod van bijzondere woningtypologieën

De woningen in Elements variëren van circa 40m2 tot ruim 170m2 met een grote diversiteit aan woningtypologieën. Denk aan townhouses en zelf indeelbare lofts met een plafondhoogtes tot 6 meter. Maar er is ook ruimte voor betaalbare studio’s van 40m2 tot 50m2 voor young professionals en starters, familiewoningen met grote groene terrassen en luxe penthouses. De woningen worden voorzien van comfortabele vloerverwarming en -koeling, duurzaam opgewekt via energieopslag in de bodem.Huur- en koopwoningen in het middensegment en hoog segment hebben plaats gekregen op een samenhangende manier die tot nu toe niet wordt aangeboden in Amsterdam.

Schematische weergave tuinen Elements.jpg

Voorzieningen die verbinden

De begane grond is groen, levendig, transparant en toegankelijk ontworpen, met voorzieningen voor de buurt en bewoners van Elements. Op de kop van het gebouw komt Bar Seasons, een gezellige buurtbar met grote harmonicadeuren die bij goed weer helemaal opengeschoven kunnen worden. Bar Seasons gaat samenwerken met Rainbeer voor bier dat gebrouwen wordt met regenwater van het dak. Naast de buurtbar, aan de parkzijde, bevinden zich multifunctionele commerciële ruimtes, die overdag als co-working spaces gebruikt worden en ’s avonds ingezet kunnen worden voor een maatschappelijk programma.

 

Vanuit de entree lopen bewoners via een grootse trap naar de eerste verdieping met een binnenzwembad en wintertuin. Het zwembad kijkt uit op de Amstel en het park. De wintertuin is ingericht met subtropische planten en gezellige loungeplekken. Hier treffen bewoners elkaar na een dag hard werken of ’s morgens voor een kop koffie.

 

Direct naast de wintertuin bevindt zich de gemeenschappelijke binnentuin, met bomen die tot boven de dakrand reiken. Een oase van rust en veilige speelplek voor kleine kinderen. Via houten trappen wordt de daktuin bereikt. De daktuin creëert ruimte voor integratie van groen en voor wateropslag en is goed toegankelijk voor vogels en insecten. In de winter vind je hier bovendien een kleine schaatsbaan.

Hoge circulaire ambitie

Het gebouwontwerp van Elements is ‘the next step’ in duurzame architectuur en bevateen aantal zeer innovatieve duurzaamheidstoepassingen. Door de invloed van de elementen ziet de toren er van iedere zijde anders uit. De balkonranden worden ingezet om energie te oogsten met zonnepanelen. De PV-panelen zijn esthetisch fraai geïntegreerd in de balkonranden.

 

Nog innovatiever is de hybride houten-stalen-betonnen draagconstructie. Daarmee wordt meer dan 50% bespaard op de CO2-last van de toegepaste materialen. Door slechts om de zes meter een betonnen vloer te maken met daartussen houten vloeren, ontstaat ruimte voor dubbelhoge woningen waarbij de verbinding tussen de twee woonlagen ook nog eens flexibel en eenvoudig aanpasbaar is. Door de hierdoor ontstane scheiding tussen draagconstructie, inbouw en installaties zijn de woningen ook met het oog op de toekomst veel flexibeler. Hergebruik van materialen wordt gefaciliteerd door een radicale scheiding te maken tussen drager en inbouw.

Projecten

Alle projecten
+