icon-arrow-right
HomeNieuws Rijksbouwmeestercongres The Good, the Bad, the Ugly

Rijksbouwmeestercongres The Good, the Bad, the Ugly

Actueel

Op 1 november 2016 organiseert Atelier Rijksbouwmeester het Rijksbouwmeestercongres op de Pier van Scheveningen. Een van de kenmerkende vraagstukken van deze tijd is de groeiende sociaal-culturele tweedeling in de samenleving. Deze maatschappelijke tweedeling heeft een ruimtelijke component met raakvlakken als verduurzaming, vergrijzing en veiligheid. Hoe kunnen ontwerpers en bestuurders hier op nationaal en lokaal niveau op reageren? Hoe vertalen fundamentele maatschappelijke veranderingen zich in het ruimtelijk domein? Welke sturing is mogelijk in ‘de gedeelde ruimte’? 

De Pier

The Good, The Bad, The Ugly?

Het Rijksbouwmeesterscongres bestaat uit twee delen. In de ochtend vindt een besloten bijeenkomst voor lokale, regionale en nationale bouwmeesters plaats. ’s Middags is er een congres met als titel 'The Good, The Bad, The Ugly?'. Tot de sprekers behoren Rijksbouwmeester Floris Alkemade, architect Reinier de Graaf (OMA) en de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen.

Programma

14.00 uur  Inloop
14.30 uur  Floris Alkemade (Rijksbouwmeester), Jozias van Aartsen (Burgemeester Den Haag), Herman Smit (General Manager De Pier), Willem Schinkel (Hoogleraar Social Theory, Erasmus University Rotterdam), Reinier de Graaf (OMA/AMO)
15.20 uur 

Tafelgesprekken onder leiding van Guido Wallagh (partner-adviseur Inbo) met:

Uit Amsterdam

  • Eric van der Burg (wethouder Amsterdam) 
  • Aart Oxenaar (directeur monumenten en archeologie gemeente Amsterdam) 
  • Willem Gaymans (directeur Kondor Wessels Vastgoed en initiatiefnemer De Pier)

Uit Rotterdam

  • Mattijs van Ruijven (hoofd stedenbouwkundige gemeente Rotterdam)
  • Bart van Breukelen (directeur Synchroon en voorzitter NEPROM) 
  • Elma van Boxel (architect ZUS) 

Uit Lelystad

  • Jop Fackeldey (wethouder Lelystad)
  • Michelle Provoost (directeur INTI) 
  • Esther Geuting (directeur innovatie Stec Groep)
16.20 uur  Eric Alink (stadschroniquer)
16.30 - 17.30 uur Afsluiting en borrel

 

Bouwmeestersnetwerk

In tal van Nederlandse gemeenten en provincies, en op nationaal niveau, zijn bouwmeesters actief, architecten die voor een bepaalde periode door het openbaar bestuur worden aangesteld als adviseur over ruimtelijke kwaliteit. Om bij te dragen aan een betere profilering van de functie en het formuleren van randvoorwaarden voor zinvol functioneren bieden Architectuur Lokaal en het College van Rijksadviseurs een platform voor uitwisseling van ervaringen en inzichten van en over stadsarchitecten, stadsbouwmeesters en provinciaal adviseurs ruimtelijke kwaliteit.

Nieuws

Meer nieuws

Unieke blik op de Haagse kust

WeDrone legt Scheveningen op adembenemende wijze vast. Bekijk deze unieke shots vanuit de lucht, van o.a. het Kurhaus en De...

+