icon-arrow-right
HomeNieuws 'Stalen eiland' Scheveningse Pier ontmanteld

'Stalen eiland' Scheveningse Pier ontmanteld

Actueel

Het 'stalen eiland' van de Scheveningse Pier is donderdag 25 augustus 2016 losgemaakt. Het object is vervolgens met behulp van een drijvende bok in zijn geheel afgevoerd naar Vlaardingen. Het verwijderen van dit gedeelte is onderdeel van een grootschalige renovatie van De Pier. Het was oorspronkelijk de bedoeling om het 'stalen eiland' begin deze maand al te slopen, maar toen werden de werkzaamheden vanwege slecht weer uitgesteld

Ontmanteling op zee

De constructie van ruim 1.000 ton wordt na demontage naar Vlaardingen afgevoerd. Hier zal het eiland door specialisten uit elkaar worden gehaald en met behulp van een drijvende bok in zijn geheel afgevoerd worden naar Jansen Recycling Group, alwaar het verder ontmanteld wordt. De complete operatie wordt geleid door de firma Kruiswijk uit Vlist.

 

Op zee worden de stalen pijlers waar het bovendeel op rust doorgesneden. Het geheel komt vervolgens te hangen in een drijvende bok, die de constructie op een ponton zet. Vanaf de Noordzee wordt het 1.004 ton wegende object via de Nieuwe Waterweg naar de ontmantelingswerf gevaren. De werf is vanwege haar open verbinding met de Noordzee zeer geschikt om grote objecten te ontvangen en te verwerken tot duurzame eindproducten. Door de state-of-the-art faciliteiten, zoals een gecertificeerd vloeistofdicht terrein, een eigen waterzuivering en moderne, volledig elektrische kranen en scharen wordt de constructie duurzaam ontmanteld. Het schroot wordt vervolgens als secundaire grondstof aan staalsmelterijen geleverd.

+