icon-arrow-right
HomeProjectontwikkeling DeFlat Kleiburg

DeFlat Kleiburg

Amsterdam

In minder dan 2 jaar zijn de ruim 500 woningen van het project in Kleiburg verkocht. En dát tijdens de crisis. Consortium DeFlat bewijst dat het kan; als de woningen maar betaalbaar, flexibel en snel op te leveren zijn. Het grootste klushuizenproject van Nederland ging in maart 2013 succesvol in verkoop. DeFlat heeft de prestigieuze EU Mies Award 2017 gewonnen! Een internationale prijs voor hedendaagse architectuur. Daarnaast is DeFlat in 2017 genomineerd voor Beste Gebouw van Nederland BNA in de categorie Sociale Cohesie en is het project bekroond tot grote winnaar van de Dutch Design Awards 2017!

De situatie toen wij instapten

Kleiburg maakt deel uit van het Bijlmermuseum: honingraatflats in een groene oase ontworpen door de Nederlandse architect Siegfried Nassuth. In 1966 start Amsterdam met de bouw van de Bijlmer. Een modelwijk geïnspireerd door de functionele stad-ideeën van onder andere de Zwitserse architect Le Corbusier. Rust, groen en weinig verkeer was wat de moderne mens nodig had. Helaas blijkt het, voor die tijd vooruitstrevende, concept niet bestand tegen de sociale problemen die al binnen 10 jaar ontstaan. Hoogbouw maakt in de jaren 90 plaats voor laagbouw. Enkele galerijflats blijven bewaard, waaronder Kleiburg. Een generatie gebouwen die de nostalgische smaak van het grote publiek mist. Maar deze door Nederlandse architecten ontworpen gebouwen behoren onmiskenbaar tot ons nationale erfgoed. 

 

Kleiburg staat al enige tijd leeg als wij deze in 2011 voor € 1,- van woningbouwvereniging Rochdale kopen; onder voorwaarde dat er binnen korte tijd veel appartementen moeten worden verkocht. Wat ons betreft een kans; slopen kan altijd nog. Al snel blijkt Kleiburg een groot succes te worden, de 1e fase is binnen no-time uitverkocht!

Verkoop in fases

De herontwikkeling van DeFlat is opgedeeld in 4 fases. In maart 2013 ging fase 1 in verkoop. Binnen 4 maanden was deze fase uitverkocht. In een periode van 2 jaar zijn 502 klushuizen verkocht. Hiermee is Kleiburg het grootste klushuizenproject van Nederland. Een grote doelgroep kan op deze manier een betaalbaar huis kopen in Amsterdam en dat naar eigen wens indelen. Honderden nieuwe en ondernemende buren gingen aan de slag in hun toekomstige woning. Deze huishoudens hebben economisch en sociaal een positief effect op de buurt.

 

De fases:

-     Fase 1: 109 woningen 

-     Fase 2: 120 woningen

-     Fase 3: 121 woningen

-     Fase 4: 152 woningen

 

Het proces:

-     Zodra 70% van de appartementen in een fase is verkocht start de renovatie;

-     Tegelijkertijd begint de verkoop van de volgende fase;

-     Zes maanden na de koop van de hele fase kunnen de bewoners aan de slag met klussen.

Het klushuis-concept

Het klushuis-concept geeft creatieve mensen en enthousiaste klussers de ruimte om hun eigen betaalbare droomhuis te realiseren. Twee, drie of meer klushuizen samenvoegen tot 1 woning? Links, rechts, boven of onder elkaar? Geen probleem. Achter de voordeur heeft de koper vrij spel. Ook zorgt het voor betaalbare woningen. De vanafprijs van Kleiburg ligt op € 1.095 per vierkante meter, een kluswoning is er al voor € 65.000,-. 

Nieuw platform Klushuis.nl

De enorme interesse in DeFlat maakt duidelijk dat er een grote behoefte in Amsterdam bestaat aan klushuizen, waarin mensen betaalbaar een eigen woning kunnen creëren door zelf te klussen. In De Flat was er slechts (!) plek voor 502 doe-het-zelvers. Het overgrote deel van de 7.000 geïnteresseerde klussers kon dus nergens terecht. Zij staan nog altijd op de wachtlijst voor een woning. Terwijl Amsterdam vol staat met lege panden. Lees: potentiële klusgebouwen. Daarom besloot consortium DeFlat het nieuwe platform Klushuis.nl op te starten. Een platform dat mensen oproept om leegstaande gebouwen, ofwel potentiële kluspanden, op deze website aan te melden. Ook kunnen geïnteresseerden zich aanmelden voor een klushuis.

 

Consortium DeFlat bestaat uit:

Contactpersoon

ir. W.A. Gaymans (Willem) Directeur Neem contact op

Feiten & cijfers

Meer weten over dit project?

Bezoek de projectwebsite »

Gerelateerd nieuws

Meer nieuws

'Typisch Kleiburg!' nu op NPO2

De camera’s van 'Typisch Kleiburg!' volgen drie weken lang de bewoners van DeFlat Kleiburg.  Een 'wijk' van...

Van Bijlmermeer tot Bleijerheide

SCHUNCK* opent de tentoonstelling ‘Van Bijlmermeer tot Bleijerheide’ in het Glaspaleis in Heerlen. De expositie...

DeFlat Kleiburg grote winnaar Dutch Design Awards 2017

Op zaterdag 28 oktober zijn tijdens Dutch Design Week de Dutch Design Awards uitgereikt. DeFlat Kleiburg van NL Architects...

+