Naar portfolio

Gele Scheikunde

Delft

Naar portfolio

Gele Scheikunde

Partners

Ontwikkelende partijen

Aannemer

Nieuwe bestemming

Het bijna drie hectare grote perceel wordt getransformeerd tot een nieuw stuk stad, waar oud- en nieuwbouw een geheel vormen. Het gebouwencomplex Gele Scheikunde is een complex met een verleden. Het is gebouwd in de jaren ‘30 en heeft dienstgedaan als thuisbasis voor de faculteiten Scheikundige Technologie en Technische Natuurwetenschappen. Met ons plan, dat zich in de voorlopige ontwerpfase bevindt, krijgt het een nieuwe bestemming en daarmee een nieuwe toekomst. Het perceel van bijna drie hectare wordt getransformeerd tot een nieuw stuk stad. Een aantrekkelijke, groene woonbuurt met een gedifferentieerd woonprogramma waarin oud- en nieuwbouw moeiteloos in elkaar overlopen. En met ruimte voor maatschappelijke en commerciële voorzieningen. Binnen de transformatie wordt een gevarieerd aanbod gerealiseerd, bestaande uit circa 300 koopwoningen en sociale- en middensegmenthuurwoningen met in de plint maatschappelijke en commerciële voorzieningen. Met deze aanpak maken wij het gebied aantrekkelijk en bereikbaar voor verschillende groepen.

Gele Scheikunde ligt tussen de Prins Bernhardlaan, Julianalaan en Michiel de Ruyterweg en wordt omringd door grootschalige gebouwen en groene gebieden, zoals de Botanische Tuin. Aan de noordzijde sluit het aan op een fraaie 19e eeuwse woonbuurt, aan de oost- en zuidzijde zijn universiteitsgebouwen gevestigd. Zowel het centrum als de campus zijn op loopafstand. Een unieke ligging, die in onze nieuwe plannen volop wordt benut: Gele Scheikunde wordt een vloeiende verbinding tussen de binnenstad en de campus van TU Delft.

In de nieuwe plannen vormt het gebied een belangrijke schakel tussen de Delftse binnenstad en de universiteitscampus

Drie gezichten, een uiterlijk

Ons nieuwe, stedenbouwkundig ontwerp staat voor een levendige omgeving van hoogwaardig stedelijke en landschappelijke kwaliteit met een eigen, unieke karakter. Concreet heeft het ontwerp drie verschillende gezichten. Zo zijn er verschillende hoogbouwaccenten die de schakel gaan vormen tussen de kleinschaligheid van de binnenstad en de grootschaligheid van de TU-wijk. Daarnaast is er een reeks grondgebonden woningen, een voor de binnenstad kenmerkend woontype. En tenslotte wordt bij een aantal gebouwen volop ingezet op hergebruik, om de rijke historie en het eigen karakter goed naar voren te laten komen. Door deze drie verschillende gezichten goed op elkaar af te stemmen, ontstaat een gebied met samenhangende architectuur. Met een eigen identiteit, die naadloos aansluit op de locatie.

Een karakteristiek geheel

Oud- en nieuwbouw gaan er een karakteristiek geheel vormen. In de visie van Barcode Architects en cepezed wordt Gele Scheikunde over drie jaar een plek waar het veilig en prettig wonen is; met kleinschalige bedrijvigheid en in het hart van het project een plek voor ontmoeting voor bewoners en buren uit de wijk.

Harmonie door contrast

Het Gele Scheikunde-terrein kent een rijke historie. Dat vraagt om een transformatie waarin respect voor het verleden centraal staat. Vandaar dat wij, waar mogelijk, inzetten op hergebruik. Desondanks zullen op verschillende plekken ook ingrepen moeten worden gedaan op de bestaande bouw. Door deze op geraffineerde wijze en respectvol uit te voeren, ontstaat er samenhang tussen oud en nieuw. Oftewel, er ontstaat harmonie door contrast. En dat is precies wat Gele Scheikunde straks een eigen karakter geeft.

Bijzondere woningen

Het plan voor Gele Scheikunde behelst een breed scala aan woningen die een mix vormen met commerciële ruimtes, waarbij oud- en nieuwbouw in perfecte balans zijn. Zo zal het bestaande hoofdgebouw na transformatie ruimte bieden aan uitzonderlijke woningen, de zogenaamde gele lofts. De ruime verdiepingshoogte is een goede basis voor het creëren van aangename woonruimtes met zeer veel daglicht. Daarnaast zullen extra woningen worden gecreëerd door een extra verdieping op de bestaande bouw te plaatsen. De tuinen en dakterrassen bieden de bewoners extra ruimte en zorgen voor levendigheid op verschillende niveaus en zorgen voor meer groen in de wijk. De hoeken van het hoofdgebouw verdienen speciale aandacht. Hier bevinden zich de voormalige laboratoriumruimtes die, door de markante positie, een schakel vormen tussen de kleinschaligheid van de binnenstad en de grootschaligheid van de TU-wijk. Net als bij de rest van het gebouw wordt er met een extra verdieping een dakterras toegevoegd en worden lofts gecreëerd. Hierbij gaat het om corner lofts: zeer bijzondere woningen met een eigen identiteit op een beeldbepalende plek binnen de wijk.

Dienstwoningen blijven behouden

Ook in de toekomst zal de woonfunctie van de dienstwoningen behouden blijven. Deze leveren een bijdrage aan het unieke, historische karakter van het gebied. Met minimale ingrepen worden woningen gecreëerd die voortborduren op het verleden en klaar zijn voor de toekomst.

Nieuw leven voor auditorium

De hoofdentree van het huidige Gele Scheikunde vormt een directe toegang naar de bestaande auditoriumzaal en het aangrenzende binnenhof. In ons plan krijgen deze ruimtes een horecabestemming: een Café-Restaurant. Zo wordt het auditorium een bruisende ontmoetingsplek die een belangrijke bijdrage levert aan de hernieuwde levendigheid van de buurt en die de sociale cohesie bevordert.

Groene verbinding

Aangrenzend aan de voormalige collegezaal ligt de groene binnentuin. Deze ‘secret garden’ krijgt een prominente rol in het nieuwe gebied. De bijzondere architectonische kenmerken die de binnentuin omringen, zoals schoorstenen en trappenhuizen, worden zoveel mogelijk gehandhaafd. Hierdoor blijft het ingetogen en rustgevende karakter van de tuin behouden. Door het bestaande, groene karakter te verstevigen en de toegankelijkheid verder te verbeteren, wordt de tuin een bijzondere plek met twee functies. Het is een verbindend hart voor de buurt en tegelijkertijd een verborgen en een introverte plek. Een plek waar rust heerst.

Roadmap

  • Start planontwikkeling
  • Start bouw
  • Februari 2020 - Start planontwikkeling

    Februari 2020

    Gele Scheikunde – een voormalig faculteitscomplex van de TU Delft – is verworven door ontwikkelcombinatie Amvest en KondorWessels Vastgoed. Het terrein waarop het kenmerkende geelkleurige scheikundecomplex van de TU Delft zich bevindt, wordt in de aankomende 3 jaar herontwikkeld. Er worden circa 300 koopwoningen en sociale en middensegment huurwoningen gerealiseerd. Het faculteitscomplex aan de Julianalaan had al enige tijd geen onderwijsfunctie meer en werd daarom aangeboden ter transformatie. In de nieuwe plannen vormt het gebied een belangrijke schakel tussen de Delftse binnenstad en de universiteitscampus.

  • 2024 - Start bouw

    2024

    De bouw van Gele Scheikunde start naar verwachting eind 2024.

Locatie