HomeProjectontwikkeling Het Rond (gemeentehuis Zeist)

Het Rond (gemeentehuis Zeist)

Zeist

In het historische centrum van Zeist heeft KondorWessels Vastgoed in samenwerking met zusteronderneming KondorWessels Projecten gewerkt aan een duurzaam en eigentijds project aan Het Rond. Het gemeentehuis is uitgebreid met een nieuwe aanbouw. Het nieuwe deel van het gemeentehuis is een goede aanvulling op de delen uit 1878, 1908 en 1985. Door de aanbouw aan het gemeentehuis, kan de hele gemeentelijke organisatie vanaf eind 2013 weer op één locatie werken. 

Het ontwerp

Tussen het monumentale raadhuis uit 1908 en een uitbreiding uit de jaren 80 (Lengkeek-gebouw) is door RAU een nieuwe aanbouw ontworpen. De inrichting van het gemeentehuis is van de hand van atelier PRO. 

 

Het ontwerp van het gemeentehuis is duurzaam en efficiënt. Zo wordt er o.a. gebruik gemaakt van een warmte-koude opslag in de bodem. In de parkeergarage zijn verschillende oplaadpunten voor elektrische auto's. Het nieuwe gemeentehuis vormt de schakel tussen het oude Raadhuis uit 1908 en het gemeentehuis uit de jaren 80.

 

De 2 richtingen van deze gebouwen, de Dorpsstraat respectievelijk de Slotlaan volgend, zijn verenigd in het nieuwe gemeentehuis.  Het profiel van de historisch belangrijke Dorpsstraat wordt volledig hersteld. De gevel van het gemeentehuis sluit aan op de rooilijn en speelt mee in de bestaande fragmentatie van de historische gevels. De grote glazen pui van de entree geeft uitdrukking aan de publieke functie van het gemeentehuis en nodigt uit om gebruik te maken van de aangeboden diensten. De raadzaal reikt tot aan het Walkartpark en zorgt ervoor dat het gemeentehuis weer als 100 jaar geleden in het park ligt. De op de Slotlaan georiënteerde gevels zijn terugliggende rustige gevels en vormen daarmee een decor voor het historische Raadhuis. De grenzen van het  4e kwadrant worden versterkt, maar blijven open voor zicht op en relaties met het park. Het zicht op de Kerktoren wordt gewaarborgd door een voor het hele 4e kwadrant verbindende as.

Groen

Er is veel aandacht voor openbaar groen in het gebied. De relatie met het park wordt verstrekt door de groene ruimtes tussen de kleinschalige woonblokken. Hierdoor ontstaat er veel zicht op het Walkartpark. De groene ruimte ter plaatse van de kerk krijgt een relatie met de groene ruimte ter plekke van de woonblokken. In deze groene ruimte komt de monumentale plataan vrij te staan. Het azijnhuis krijgt een prominente plek op het achterplein van het gemeentehuis. Door de kleinschalige blokken niet evenwijdig te plaatsen ontstaat ruimte en groen tussen de blokken. Met deze open structuur wordt de Maurikstraat niet een smalle steeg, maar een route waarin diverse plekken en zichtassen zijn gekoppeld.

Duurzaamheid

Een duurzaam gebouw was een belangrijke eis van de gemeente. Zowel in de keuze van techniek, materialen als los meubilair is duurzaamheid een drijfveer geweest. Energiezuinige technieken, gebruik van een warmtekoude-opslag voor koelen en verwarmen, natuurlijke materialen, bamboe, on spot werkverlichting, c2c vloerbedekking, behang op gerecycled papier zijn enkele uitwerkingen van de duurzame materialen. Meest in het oog springend is het hergebruik van de kozijnen die uit het Lengkeek-gebouw zijn gesloopt, in lambriseringen en kastenwanden. 

Het bestaande gemeentehuis had voor aanvang van de werkzaamheden een energielabel G. Het nieuwe gemeentehuis is opnieuw gelabeld en wordt door de duurzame aanpassingen nu beoordeeld met energielabel A.

Woningen aan Het Rond

Naast de veranderingen aan het gemeentehuis wordt tussen Het Rond, de 1e Dorpsstraat en het Walkartpark 100 woningen gebouwd, plus een ondergrondse parkeergarage met 200 parkeerplaatsen. Dit is ondergebracht in een apart project: Oud Seyst

 

Informatie over de actuele stand van de woningen in Oud Seyst vind je op de projectwebsite www.oud-seyst.nl of via Nassau Makelaars (030-69 175 77).

Contactpersoon

R.H.K. Elbersen (Richard) Directeur Neem contact op

Feiten & cijfers

Gerelateerd nieuws

Meer nieuws

Opening Gemeentehuis Zeist

Actueel

Gisteren is door de commissaris van de Koning het nieuwe gemeentehuis in Zeist officieel geopend.  De nieuwe van het...

+