HomeProjectontwikkeling SchetsBlok Westlandgracht

SchetsBlok Westlandgracht

Amsterdam

In de populaire Hoofddorppleinbuurt in Amsterdam, aan de Westlandgracht, staat het kleinschalige nieuwbouwproject het SchetsBlok. In hartje Amsterdam krijgt de koper de unieke kans, samen met de architect, zijn eigen appartement te ontwerpen.

De situatie

Westlandgracht is door de Gemeente Amsterdam aangewezen als CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) locatie. Het gebied is onderhevig aan vernieuwing en bedrijvigheid maakt plaats voor woningbouw. Drie bouwgroepen kregen de kans om gezamenlijk kavelpaspoorten op te stellen. KWV is een samenwerking gestart met 4Winden en ANA architecten om dit project vorm te geven. Voor ons is het belangrijk om de gebiedskwaliteiten goed in het vizier te blijven houden. Wat ons betreft bestaan die kwaliteiten uit een unieke combinatie van groen, blauw en bereikbaarheid. Die kwaliteiten bieden nog heel heel veel ruimte voor toevoegingen en transformaties. 

Ons plan

Langs de Westlandgracht wordt een kleinschalig woongebouw gerealiseerd met 29 appartementen. De kopers kopen een casco en kan zelf de ‘binnenkant’ afbouwen of laten afbouwen. Daarnaast heeft het collectief invloed op de uitstraling van het gebouw en kunnen ze samen nadenken over hun collectieve gebruikswensen. 

Wat is er vernieuwend aan?

De gebruiker staat centraal bij dit CPO project, zonder dat hij zelf teveel risico’s hoeft te nemen. Het gebouw wordt consumentgericht ontworpen, zodat wij in kunnen spelen op veranderende omstandigheden en voorkeuren. Het casco, dat zo flexibel mogelijk is, is ontwikkeld in opdracht van de stichting 4Winden, die de belangen van de toekomstige bouwgroepleden vertegenwoordigt. Leden van de stichting hebben zich al wel in een vroeg stadium voor het project kunnen intekenen en via een vragenlijst hun globale wensen kenbaar kunnen maken. De bandbreedte aan wensen is zoveel als mogelijk meegenomen in het uitdenken van het casco. Nadat het casco is ontwikkeld zijn de bewoners aan de slag gegaan met hun eigen woning. Eerst met de keuze voor de ligging en de grootte van hun woning binnen het casco, vervolgens met de (gevel) indeling en de afwerking van hun woning. Dit heeft geleid tot een grote variatie aan woningen in grootte, indeling en afwerking, binnen een hele heldere structuur. 

Contactpersoon

ir. E.J.J. van Imhoff (Evert) Projectontwikkelaar Neem contact op

Feiten & cijfers

Gerelateerd nieuws

Meer nieuws

SchetsBlok wint BNA architectuurprijs in categorie Particuliere Woonbeleving 2019!

Actueel

Het SchetsBlok wint de BNA architectuurprijs in de categorie Particuliere Woonbeleving 2019!  De Noord-Zuidlijn in...

SchetsBlok genomineerd voor 'Beste gebouw van het jaar 2019'

Actueel

Het SchetsBlok is één van de negen gebouwen die in aanmerking komt voor de publieksprijs 'BNA Beste gebouw van...

SchetsBlok Westlandgracht in verkoop

Actueel

Het SchetsBlok is in verkoop! In de populaire Hoofddorppleinbuurt in Amsterdam, aan de Westlandgracht, wordt het kleinschalige...

+